Често задавани въпроси

BitcoinBorsa.Bg е платформа, позволяваща на потребителите да търгуват с крипто валути и фиатни пари (левове) директно помежду си – Р2Р. Платформата оперира в вече в 195 държави и до 31 фиатни валути.

Процедурата по регистрация в платформата е бърза и лесна, като се осъществява от тук.

Единствената верификация, която се изисква в случая, е потвърждаване актуалността и собствеността на посочения имейл, както и активен Paysera акаунт, за който може да научите повече във въпрос 5.

За да се регистрирате успешно, трябва да получите и потвърдите имейл, който е изпратен до вас от платформата. Моля, проверете си „спам кутията“ или раздел „промоции“, ако го няма в основната кутия.
В случай, че продължите да изпитвате затруднения можете, да се свържете с нас чрез контактната форма в дъното на сайта.

След като вече сте създали акаунта си в платформата и сте въвели EVP номера си от PaySera /въпрос 5/, може да преминете към началните стъпки по реализиране на първата Ви успешна сделка.

В случай, че имате крипто валута – Биткойн, която желаете да продадете /на друг потребител/, е необходимо да я “заредите” в портфейла на профила си.

За целта следвайте указания в Профил > Наличност, чрез които ще получите уникален и създаден само за Вас адрес, където да изпратите наличностите, с които желаете да търгувате.

След като монетите са успешно пристигнали в профила Ви, можете или да създадете нова оферта “Продавам”, или да разгледате активните такива в таблицата с текущи сделки. При съвпадаща отсрещна оферта по цена (пример: Вие продавате 10  Биткойна на Х цена, а друг потребител купува на същата Х цена произволно количество), то сделката ще бъде автоматично придвижена към осъществяване.

По този начин осигуряваме бърз и своевременен начин за търговия, който да не ощетява никоя от двете страни. В случай, че желаете да закупите Биткойн е необходимо или да създадете нова оферта тип “Купувам”, или директно да изберете някоя от вече съществуващите такива от таблицата с текущи оферти.

На първо място е важно да се отбележи, че за да сте активен търговец на платформата, е необходимо да имате напълно верифициран акаунт (НВА) в системата на Paysera (съвет: когато се регистрирате, за да е лесно и бързо просто кажете, че сте видяли PaySera в Интернет). НВА ще ви помогне да оперирате с по-големи суми.

Peer-to-Peer (P2P) софтуерът  на BitcoinBorsa.Bg е в синхрон с нея и всички плащания в левове преминават именно оттам. При интерес към Ваша оферта “Продай”, отсрещната страна ще получи известие с инструкции и Вашите данни в Paysera, където трябва да бъде осъществено плащането. P2P системата на BitcoinBorsa.Bg използва EVP номерата на Paysera профилите и на двете страни, както и уникалния за сделката номер, с което гарантира коректното трансфериране на средства от едната към другата сметка.

Същото се отнася и за случаите, в които Вие желаете да закупите дадено количество Биткойн – получавате известие с данните на отсрещната страна, посредством които трябва да осъществите плащането чрез системата на Paysera.

При интерес по Ваша сделка “Купувам”, монетите на отсрещната страна биват автоматично замразени, тъй като те вече са били преведени към борсата, след като е обявена сделка „Продавам“.
Когато преминете през процедурата по верифициране на плащането успешно и отсрещната страна потвърди, че левовата наличност е получена по сметката, то замразените Биткойни биват автоматично трансферирани във Вашия профил (портфейл).

След като добавите своята оферта, то тя автоматично ще се появи в таблицата с актуални оферти, която може да откриете на Началната страница, както и на страница Актуални оферти.

Същата може да намерите и в меню Профил > Сделки. Оттам имате възможността да изтриете офертата, в случай, че сте променили решението си.

В случай, че има интерес към Ваша оферта, публикувана на BitcoinBorsa.bg, ще получите имейл /известие/. Имате 5 минути, за да потвърдите, че сте готови да осъществите покупко-продажбата. След като го направите, започва процедурата по финализиране на сделката.

В случай, че офертата Ви е Купува, то след потвърждаващия имейл ще получите втори такъв, в който ще откриете детайлна информация за данните на продавача – неговия PaySera EVP номер, идентификационния номер на сделката, както и точната сума, която трябва да изпратите на продавача.

В случай, че офертата Ви е Продава, то ще получите втори имейл с потвърждение, че обявената сума е била изпратена от купувача по Вашата Пейсера сметка. След това системата ще Ви изпрати приканване да проверите своите левови наличности в Пейсера акаунта и да сверите дали сте получили договорената сума.

При нейното получаване, е необходимо да потвърдите това на страница Профил > Сделки, за да може системата да “освободи” вече продадените от Вас крипто активи на купувача.

Системата автоматично разбира това и след като изтече времето предвидено за потвърждението (ще получите информация с времената), блокира наличностите по тази сделка до изясняване на ситуацията. В случай, че попаднете в такава ситуация, на момента ще получите инструкции какво да очаквате и как да действате.

Форма за въвеждане

Обявяването на сделки става от формата за въвеждането им, която се намира на Началната страница, както и на страницата Актуални сделки.

Чрез формата за въвеждане на сделка, можете да купите или продадете най-малко 0.01 Биткойн (една стотна).

Първо да изберете правилната операция – Искам да купя, вместо Искам да продам. Тогава въвеждате избраното количество, а след това и цената. Автоматично ще Ви бъде показана сумата, която трябва да платите за даденото количество. ВНИМАНИЕ: Бъдете сигурни, че разполагате със сумата във Вашата PaySera сметка, за да може рейтинговата система на BitcoinBorsa.bg да Ви оцени подобаващо. В противен случай в бъдеще потребителите на борсата ще избягват да търгуват с Вас. (Информация за Рейтинга ще прочетете по-надолу)

По подразбиране е избрана операция Искам да продам. На долния ред е показано цялото количество, с което разполагате в портфейла си на BitcoinBorsa.bg като е намалено с 1% (това е комисионната, която ще се удържи за продаденото количество САМО). Въвеждате количеството ръчно, ако искате да продадете по-малко. След това избирате между Процентна цена или Твърда цена.

Процентната цена означава, че обявеното от Вас количество за продан ще бъде публикувано на цена, която ще се променя автоматично (т.е. ще следи автоматично) световната цена.

Пример: Когато въведете 100 (т.е. оставите стойността по подразбиране) това означава, че ще продавате на световната цена. С други думи при всяко едно изменение на цената, ще се коригира и Вашата. Така сделката винаги ще е актуална и за предпочитане от потребителите;

Пример 2: Когато въведете 100.5 (т.е. това е 100%+0.5%), продажната Ви цена е с 0.5% (половин процент) НАД световната. Ако искате да е с 1% повече, записвате 101 и т.н.;

Пример 3: Когато въведете 99.8 (т.е. това е 100%-0.2%), продажната Ви цена е с 0,2% ПОД световната. Ако искате да е с 1,5% по-евтино, записвате 98.5 и т.н.

В периодите на ръст и голямо търсене, за да хванете максимума от продажбата в дадения момент, може да се използва тази функция.

При желание за бърза продажба, в периодите на срив на пазара, идеята на тази функция е купувачите да намерят Вашата сделка за по-привлекателна, а Вие да си продадете количеството навреме, преди по-сериозен спад.

Комисионната се плаща при осъществена продажба САМО. Тя се удържа от системата автоматично и е 1% от продаденото количество Биткойн.

Избирате раздел Профил > Сделки. Намирате сделката и я отказвате Лесно и Бързо.

1. Бъдете сигурни, че Вашите данни за вход в BitcoinBorsa.bg САМО Вие си ги знаете;
2. Постоянно работим по подобряването на сигурността и защитата на акаунтите на всеки един потребител;
3. При всяка обявена сделка получавате имейл, който Ви уведомява за действията на борсата направени от Вашият профил.

Таблица

Намира се горе в дясно на Началната страница. Това е основното място, въпреки това сме Ви облекчили като сме я сложили на широко и в раздал Актуални сделки.

Всички сделки на потребителите, които са обявени до момента в изчакване на купувач или продавач. Сделките се подреждат по хронологичен ред. Най-новите са най-отгоре.

Сделките може да си ги сортирате при натискане на заглавията на колоните. Така ще можете да се ориентирате според Количество, Цена, Вид, а може и дата. Датата ще Ви ориентира за моментните настроения на потребителите към тренда на цената.

В случай, че видите сделка, която Ви удовлетворява, можете с 2 щраквания да я резервирате и приключите (купите/продадете) във Ваша полза.

Количеството показва МАКСИМАЛНОТО такова, което ще се изтъргува в тази сделка. Както разбрахте по-горе минималното, което можете да закупите/продадете от дадена сделка е 0,01 Бтк (без значение от това, че тя може да показва по-голямо количество).

Функции на BitcoinBorsa.bg

Идеята, която създаде BitcoinBorsa.bg, е да може всеки потребител сам да си търгува с дигиталните пари /активи/ на цени каквито той сам си реши, когато и колкото си поиска. Без някой да му налага ограничителни (изнудвачески) условия. Нека не забравяме, че това е и основния замисъл за създаването на Биткойн.

Покупко-продажба на Биткойн между потребители от България, а скоро и от света.

Няма значение какво количество обявявате, тъй като всеки който иска, може да си купи от Вас, дори само 0,01 Биткойн, щом цената го устройва. Така е направена системата, че да може една сделка да се раздроби на много части, само и само всички да са удовлетворени.

Горе в ляво на началната страница от Формата за въвеждане на сделки, направете насрещна сделка. Т.е. ако искате да купите от следната сделка (някой е обявил), например 0.65Бтк х 15210лв/Бтк=9886.50лв, първо избирате „Искам да купя“, въвеждате желаното количество (например 0.21Бтк) и най-ВАЖНОТО да въведете ВЯРНО цената на сделката, в случая 15210лв, тогава натискате бутона за активиране „Искам да купя“. Системата автоматично сваля сделката от таблицата и след няколко минутки, продавачът като се съгласи и Вие му платите сумата, Биткойните ще са във Вашият портфейл на сайта. След това разликата от 0.65-0.21=0.54Бтк се връща в таблицата за нови купувачи.

Пример: Продава се 0.07Бтк х 12021лв/Бтк = 841.47 лв

Ако Вие искате да купите например 0.49Бтк х 12021лв/Бтк, тогава можете от Формата за въвеждане на сделки да създадете тази сделка. След активирането й веднага ще се изпрати сигнал до продавача за одобрение и след вашето плащане и потвърждение от продавача за получената сума, 0.07Бтк ще бъдат при Вас (във Вашият портфейл на сайта). Тогава разликата от 0.49-0.07=0.42Бтк ще се появи в таблицата като сделка Купувам. И продавачите ще могат да Ви продадат останалото количество, в случай, че цената ги устройва.

Ако искате да продадете дадено количество, първо трябва да го обявите. След това в зависимост от бързината, с която искате да продадете, можете да направите няколко неща: 
> пускате обявата на цената, която си мислите и изчаквате, докато се намери купувач;
> ако искате по-бързичко да се случи, избирате такава цена, че да бъде малко по-привлекателна за купувачите; 
И при двата варианта можете да споделите линк в социалните мрежи и по-точно в групите за Крипто, че имате такава оферта, за да привлечете купувачи. Идеята да използвате системата на BitcoinBorsa.bg е, че имате 100% гаранция за безпроблемното протичане на обмяната БЕЗ РИСК от загуба на средства!!!

Профил

В раздел Профил ще намерите информация за Вашите сделки, наличност, рейтинг, настройки.
Разделена е на сектори, за да можете по-бързо и лесно да си намирате това, което Ви интересува.

От Сделки можете да си управлявате Вашите активни такива. В момента, когато има интерес към някой от тях, чрез софт бутоните ще можете да я осъществите.
Също така тук се пази и хронологията на операциите.

Моментално виждате с какви монети разполагате. Можете неограничено да добавяте и теглите, благодарение на улеснената и интуитивна форма.

Да, позволява. Това е и основната задача на екипа на BitcoinBorsa.bg. Стремим се постоянно да усъвършенстваме и подобряваме нивото на сигурност за Ваше и наше спокойствие.

User rating

Всеки при регистрацията си на BitcoinBorsa.bg получава рейтинг 50! Това е средна стойност, която в бъдеще ще се променя в зависимост от Вашите успешни и неуспешни (само, ако от Вас зависят) действия.

Тази рейтингова система спомага за открояване на Надеждните търговци, които ще могат да превърнат хобито си в основно занимание, благодарение на BitcoinBorsa.bg и Крипто света.
Също така съдейства за по-доброто и спокойно отношение между потребителите, за да развиват и да се наслаждават на Крипто-валутната идеята заедно.

Като отидете на Профил > Рейтинг ще видите Вашият текущ рейтинг според действията Ви на BitcoinBorsa.bg до момента.

Всеки потребител получава бонус точки за всяка сделка, в която е участвал и е завършила успешно. Колкото повече сделки са реализирани, толкова по-големи бонуси ще се получават, а от там и повече потребители ще искат да търгуват с Вас. За да натрупате по-голям рейтинг в началото е нужно хората да търгуват с Вас, затова избирайте Атрактивни цени, за да избират Вас. 🙂

Няма. Това е, за да може всеки да покаже колко е Надежден и Отговорен към останалите.

Това се случва, тогава когато чрез действията си създаваме  безпокойство за отсрещната страна. Стресът е неизбежен, но има моменти, в които може да бъде предотвратен. Рейтинговата система следи точно това и строго, но справедливо се намесва, когато е нужно.

Всичко, което е нужно, когато имате активна сделка, е да следите за проявен интерес към нея. Съобщение за това ще получите на имейла си, а в последствие да спазвате времената за приключване на сделката. В такъв случай бъдете сигурни, че рейтингът Ви само ще се увеличава! 🙂

Когато посочите с мишката колона „Вид“ на сделката в “Основната таблица със сделки“, ще видите рейтинга на конкретния търговец. Всеки започва с 50.
> Ако рейтингът е между 35-50 означава, че е имало някакви недоразумения при предишните сделки на този потребител и трябва да сте подготвени за това. Просто сделката ще се случи без да бъде ощетен никой, но с намесата на администраторите.
> Ако е над 50, означава, че до сега всичко е било добре и спокойно можете да търгувате с този потребител.