Bitcoin портфейлите съхраняват личните ключове, чрез които получавате достъп до bitcoin адреси и организирате разплащания. Те се предлагат в различни форми, които са предназначени за различните видове устройства. Портфейлите могат дори да са на хартиен носител, за да се изключи до минимум потенциална хакерска атака, чиято цел е дадено компютърно или мобилно устройство. Осигуряването на резервно копие на портфейла е от изключителна важност.

Важно е да отбележим, че биткойните не се съхраняват на някакво определено място. Онова, което всъщност съхранявате, представлява дигитални ключове за сигурност, които вече се използват за достъп до адресите на биткойните Ви и съответно - за нареждане на плащания. Цялата тази информация стои в биткойн портфейла Ви.

Bitcoin портфейлите се предлагат в разнообразни форми. Основните типове биткойн портфейли са пет: за настолни компютри, мобилни портфейли, уеб портфейли, хартиени и хардуерни портфейли. Как работи всеки от тях?

Настолни портфейли

В случай, че сте инсталирали оригиналния Bitcoin клиент Bitcoin Core, то тогава, макар и да не знаете, вече използвате биткойн портфейл. Той Ви позволява да създадете bitcoin адрес, на който получавате и изпращате виртуалната валута. В него се съхранява и частният ключ за това.

За различните операционни системи са разработени съответно различни настолни портфейли. Например Multibit оперира на Windows, Mac OSX и Linux. Hive пък е разработен за OS X. Той предлага някои уникални функции, измежду които магазин за приложения, които директно са свързани към Bitcoin услугите.

Някои настолни биткойн портфейли са създадени, за да предложат повишена сигурност. Такъв е например Armory. За други портфейли пък анонимността е на първо място. Такъв е DarkWallet. Той работи с лек браузър и позволява размяна на различни монети и по този начин пречи потребителите да бъдат проследени.

Мобилни портфейли

Портфейлите за десктоп са добри, но не вършат работа, когато сте в движение. Тук те отстъпват място на мобилните портфейли. Това са приложения, разработени за мобилни телефони. Те съхраняват ключовете с Вашите биткойн адреси и Ви позволяват да извършвате разплащания на всяко място, по всяко време. Мобилните портфейли предлагат дори NFC функция, чрез която двама потребители могат да правят преводи, чрез доближаване на смарт телефоните един до друг. По такъв начин отпада въвеждането на информация.

Мобилните биткойн портфейли не са пълни биткойн клиенти, тъй като не изтеглят целия bitcoin blockchain, чийто размери надхвърлят няколко гигабайта. Това е хубаво, тъй като иначе бихте зарадвали мобилните си оператори с огромни сметки. Вместо това, мобилните клиенти извършват опростена проверка за разплащане (SPV). Те свалят съвсем малък обем информация от blockchain-а и чрез надеждни възли в мрежата извършват проверка дали разполагат с правилната информация.

Примери за мобилни портфейли са Bitcoin wallet за Android, Mycelium, Xapo и Blockchain, който дори криптира на телефона ключовете за биткойн. Портфейл за iOS пък е Coinbase. Интересен биткойн портфейл е Aegis Bitcoin Wallet, който е създаден за смарт часовници с Android.

Онлайн портфейли

Уеб-базираните портфейли съхраняват Вашите биткойн ключове онлайн, на компютър, който е собственост на трето лице, но е свързан с интернет. На пазара работят няколко такива онлайн услуги, като някои от тях можете да използвате както с настолни, така и с мобилни устройства.

Предимство на онлайн портфейла е, че можете да го използвате навсякъде, без значение какво устройство имате под ръка. Те обаче имат много голям недостатък – ако не боравите правилно с тях, фирмата, която притежава онлайн портфейла и отговаря за съхранението на онлайн ключовете, може да Ви вземе всички ключове и да Ви остави без пукнат биткойн.

Coinbase е интегриран биткойн портфейл за валутен обмен, който оперира на територията на САЩ и Европа. Както се досещате, там можете да купувате биткойни директно във Вашата или в чужда валута.

Circle позволява на потребители по целия свят да съхраняват, изпращат или получават биткойни. За момента обаче само гражданите на САЩ могат да свързват към Circle банковите си сметки. За потребителите от останалия свят остава възможността да депозират средства чрез своите кредитни и дебитни карти.

Strongcoin предлага тъй наречения „хибриден портфейл“. Чрез него можете да криптирате своите биткойн ключове преди да ги изпратите по виртуалните сървъри. Криптирането се извършва в браузъра.

Xapo от своя страна предлага най-високо ниво на сигурност със своя “cold storage”, или иначе казано – студен склад. По своята същност Xapo е опростен биткойн портфейл.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли все още са ограничени на брой. Те представляват специални устройства, които по електронен начин пазят биткойн ключовете и служат за улеснение на плащанията.

Trezor е хардуерно решение на цена от 99 долара. Той е предназначен за потребителите, които разполагат със значително количество биткойни и не желаят да използват чужди услуги за съхранение. Trezor е типично cold storage устройство. Подобни на него са Ledger USB Bitcoin Wallet, Keepkey Wallet и други.

През 2014 година излезе Nymi sports wristband – гривна-портфейл за биткойн, която засича сърдечния ритъм на притежателя си и го използва като биткойн ключ.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *