Bitcoin най-накрая бе политически призната като валута. Това се случи с приемането на нов закон в Япония, който официално призна Bitcoin за редовен начин за разплащане в Страната на изгряващото слънце. Дългоочакваният закон влезе в сила на 1 април 2017 година, и макар на пръв поглед той да изглежда като първоаприлска шега, действието му е напълно сериозно.

Новият японски закон ще наложи допълнителен регулаторен контрол върху борсите за Bitcoin. Признаването на криптовалутата за законно платежно средство ще увеличи приложимостта на правилата, регулиращи платформите за електронната валута, по отношение на банките и финансовите институции.
Те ще трябва да се съгласят и с по-строгия контрол срещу прането на пари, с допълнителните права на потребителите, както и с нововъведенията при годишните одити. Други изисквания към банките и финансовите институции включват изпълнение на заявения капитал и изискванията на кибер сигурността, които трябва да гарантират защитата на потребителите.

Признаването, на Bitcoin и други криптовалути за законни платежни инструменти, е добра новина за световния криптовалутен хабитат. Очаква се хората да приемат и да започнат да използват по-често електронните валути, което пък от своя страна ще увеличи търсенето и цените им.
Въпреки големите очаквания, докладите сочат, че криптовалутните платформи все още търсят начини да постигнат съответствие с новите разпоредби. Признавайки нуждите от обмена, Съветът по счетоводните стандарти на Япония обяви, че е започнал работа по създаване на счетоводна рамка с електронни валути за потребители и предприятия.

Може би ще мине известно време преди физическите и юридическите лица (фирмите) да се запознаят с новите счетоводни практики. А тези практики от своя страна повдигат въпроси за правните последици от неточно отчитане, поради неразбирането им. Различни медии изразиха притесненията си относно нестабилността на Bitcoin и другите криптовалути, както и за това как тя може да повлияе на онези, които ги използват за разплащане.

Очаква се през следващите три години новите разработки в Япония да засилят употребата на електронните валути до стойността от 9 милиарда щатски долара. Това увеличение е повече от петорно спрямо стойността на криптовалутите в страната през 2015 година, които се равняваха на 1,7 милиарда щатски долара.


1 Коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *