Уникалният характер на виртуалните валути предлага сериозни предимства при разплащане с Bitcoin, от които потребителите на останалите валути не могат да се възползват. Криптовалутите са сравнително нови и не до там изпитани финансови инструменти. Това налага ползвателите им да действат разумно и внимателно да претеглят ползите и рисковете при работата си с тях.
Както знаем, Bitcoin е децентрализирана peer-to-peer криптовалутна система. Тя дава възможност на потребителите да осъществяват онлайн транзакции, чрез цифрови единици за обмен, наречени биткойни.

Разплащанията се обработват от частна мрежа от компютри, свързани помежду си от обща програма. Всяка операция се записва едновременно в blockchain-а на всички компютри.

Основно предимство на Bitcoin е, че покупките с тази електронна валута са дискретни. Освен ако потребителят не публикува доброволно сделките си, те никога не се свързват с реалната му самоличност. Невъзможно е покупките да се проследят, тъй като за всяка отделна транзакция се генерира различен биткойн адрес.

Важно е да отбележим, че разплащанията с биткойн не могат да се отменят. Те не могат да се прекъснат дори от правителства и банки. Институциите не разполагат със средства, с които да повлияят на извършените с тази електронна валута транзакции. Единствено с нея потребителите могат да изпитат истинската финансова свобода.

Онези, които са използвали Bitcoin, знаят, че покупките им не се облагат с данъци. Тъй като липсват посредници, не се плащат и допълнителни такси. Стандартните банкови преводи и покупки в чужбина включват разходи за валутен обмен. Когато пазарувате с биткойн обаче, отново заради липсата на посредници, тези валутни разходи са много по-ниски.

Нужно е да подчертаем, че покупко-продажбата на биткойни протича изключително бързо, като съответните суми постъпват мигновено.
Подобно на много онлайн системи за плащане, потребителите могат да търгуват с Bitcoin навсякъде, където имат достъп до интернет. Така отпада нуждата им да ходят до банки или магазини. За разлика от нареждането на банкови преводи и покупката чрез дебитни и кредитни карти, при биткойн не е необходима никаква лична информация.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *