В съвременният свят сме свидетели на все по-напредничеви технологии - електически двигатели по автомобилите, генно инжинерство, даващо безброй нови възможности на медицината, все по-развит и умен изкуствен интелект, и, не на последно място - крипто валутите.

биткойн в страната ни

Днес ще разгледаме пионера в тази област, а именно Биткойн. Създадената през 2009 година виртуална валута стремглаво продължава да набира скорост и от скромните 0.39 цента през 2010 година, днес цената на един Биткойн минава 4к долара, като само през последните 12 месеца цената на един Биткойн се умножи по 7, което доведе до ръст от 600% на годишна база.

Към днешна дата компаниите в световен мащаб, приемащи плащане с Биткойн са стотици, като най-големите от тях са Microsoft, RE/MAX London, Tesla, Victoria’s Secret, Virgin Galactic, CheapAir и други.

Какво подтиква потребителя да си закупи от така атрактивната и модерна крипто валута и да се разплаща директно през мобилното си устройство? Дали е удобството, което една такава услуга предлага? Дали е съблазнителната мисъл, че ръста на валутата е главоломен и всеки, докоснал се до нея желае да инвестира лични средства с цел бърза възвръщаемост и висок процент печалба? Или просто защото е модерно?

Възможните отговори са хиляди, но истината е една - светът е на прага на революция в областа на разплащанията и инвестирането и главен виновник е Биткойн. Бизнесът вече стартира с въвеждане на технологии, подпомагащи интегрирането на Биткойн, а именно - т.нар. blockchain (на английски: blockchain, получено от „блок“ (на английски: block) и „верига“ (на английски: chain). Технологията гарантира децентрализирана система, като съхранява информацията в блокове, всеки от които е свързан с предходния. Това, което прави blockchain уникален, е че цялата налична информация се съхранява на отделни компютри и никъде не съществува едно пълно копие.

Интеграцията на крипто валутите е напреднала до такава степен, че дори Швейцарската банка предлага на своите клиенти управление на дигитални активи, а Unicredit, Rabobank и Sociate Generale изграждат собствени блокчейн системи за разплащане с виртуални валути.
До момента разбираме, че с кратко проучване в мрежата всеки може да стигне до заключението, че Биткойн води своето развитие изключително бързо и че със сигурност не е поредния балон, напът да се спука, имайки предвид масата от огромни корпорации, които интегрират технологията в своите услуги непрестанно.

Какво обаче е нивото на възприятие и употреба на Биткойн у нас?

С типичния скептицизъм, че няма как да се има доверие на нещо, което не може да видиш или пипнеш (следвайки небезизвестната парадигма “Око да види, ръка да пипне”), подхожда не малка част от българското население и в частност тези, които се интересуват от напредничевия вид валута.

Въпреки това обаче в страната започва да се наблюдава значителен ръст на
интереса и използваемостта на децентрализираната криптовалута. Големи компании, обслужващи финансовия сектор у нас дадоха да се разбере, че не се притесняват от “страшната” и “неразбираема” технология. За пример може да бъде посочена Credissimo, която винаги се стреми към най-иновативните и динамични решения що се отнася до разработване на продукти и предоставяне на услуги на своите клиенти.

След въвеждането в експлоатация на изкуствен интелект, който може да “разговаря” с 1000 отделни души едновременно, кредитната компания се довери и на Биткойн, като вече предлага плащане на воски по кредити посредством виртуалната валута.

Други търговци в страната, приемащи плащания в Биткойн, са: Grabo.bg, Expedia.bg, MallBG, Advokatami.bg, не малко ресторанати и барове (предимно в столицата), а също и фрийленсъри, работещи в сферата на уеб и графичния дизайн. А какво можем да си купим с Биткойн - прочети тук!

Българските граждани все по-често се сблъскват с криптовалутата и осъзнават улесненията, както и възможностите, които тя носи. Например, транзакциите се осъществяват в рамките на няколко секунди до минути, като отсрещната страна има достъп до дигиталния си актив почти мигновено. Липсва и посредничеството на банките, което прави транзакциите в пъти по-евтини от конвенционалните им еквиваленти, самите преводи са непроследими (което до известна степен е нож с две остриета и множество лица с не дотам добри намерения се възползват), а и няма такса за поддръжка на сметка (или wallet).

Предимствата на криптовалутата ще продължават да растат, както и мрежата от търговци, приемащи плащания с нея. Остава въпроса само докога ще продължава да “расте” Биткойн и кога ще се изчерпи и ще дойде момента, в който един такъв ще е на стойност далеч по-висока от настоящата?


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *