Най-големият пазар на фючърси в Аржентина се готви да натопи пръстите си в екосистемата на крипто валутите. 

Както съобщава Bloomberg, Mercado de Termino de Rosario - по-често известно като Rofex - се готви официално да обяви добавянето на услуги за крипто валута на своята платформа. След месеци на разговори ръководителите на Rofex създадоха предварителна рамка, която според съобщенията включва услуги по попечителство, както и способността на клиентите да заложат Биткойн като обезпечение за фючърсни договори. Официалното съобщение се очаква да излезе до края на годината.

Биткойн е част от Rofex

Rofex е вторият американски фючърсен пазар, който неотдавна разкри, че възнамерява да се захване с процъфтяващата крипто икономика. Официалният борсов оператор CME Group наскоро съобщи, че ще стане първата регулирана борса в САЩ, която ще предложи фючърси с бизнеса, но предложението на Rofex не спира да добавя допълнителни фючърсни договори.

"Очевидно бих искал да направя фючърси за Биткойн, защото това е нашият основен бизнес", каза директорът на Rofex,  Диего Фернандес пред Bloomberg. “Това обаче не изглежда вероятно да се случи в близко бъдеще, тъй като договорите трябва да бъдат одобрени от Националната комисия по ценните книжа (CNV), регулаторната агенция на страната и това включва по-дълъг процес и необходимостта от изграждане на индекс или референтна стойност."

CME постави тази основа миналата година чрез създаването на собствения си индекс на цената на Биткойн, така че директорите смятат, че ще получат бързо одобрение от регулаторния орган. За Rofex процесът ще започне с пускането на своите услуги за попечителство и обезпечение в крипто валута, потенциално още през следващата година.

Във всеки случай съобщението, че Rofex ще започне да предлага услуги, включващи дигитални валути на своите клиенти, е значителна стъпка напред в приемането на Биткойн в Аржентина - страна, която е претърпяла строг валутен контрол и силна инфлация. Много аржентинци се обърнаха към Биткойн като начин да избегнат разпада на аржентинското песо, а обемът на peer-to-peer търговията се увеличава непрекъснато от 2014 г. насам.

Биткойн

Това явление не е локализирано единствено в Аржентина. Биткойн се превърна в спасителна линия за много хора на нестабилни финансови пазари в целия свят. В Зимбабве, например, търсенето на Биткойн досега надхвърля предлагането, което се търгува на почти двойно повече от средната глобална цена.

 

Източник на статията и снимките: Cryptocoinsnews


1 Comment

Abc12 · November 16, 2017 at 11:53 am

Яко, звучи така, сякаш сега ще се подготвя за излитане! Браво!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *