Биткойн портфейл

В предишната ни статия ви разкрихме какво е Биткойн портфейл, както и откъде и как може да се сдобиете с такъв. Днес ще разгледаме възможностите за защита на вече създаден портфейл.

Нека започнем с това, че също както в аналоговия свят подхождаме с внимание и отговорност към портфейла си, така е редно да процедираме и с дигиталния си такъв. За да ви бъдем максимално полезни, ние от bitcoinborsa.bg решихме да разгледаме защитата както на софтуерния, така и на хардуерния Биткойн портфейл.

Да започваме!

Както вече ви препоръчахме, добре е на първо място да проверите платформата, издаваща портфейла, нейния рейтинг, колко портфейла е издала до момента и пр.

Важно:  Екипа на bitcoinborsa.bg силно ви препоръчва да използвате онлайн портфейла си само за ежедневни нужди и разплащания и да не държите в него всичките си дигитални активи!

Ето и задължителните стъпки по отношение на зашита на криптовалутата ви в софтуерен портфейл:

                   1.  Избор на парола

Това е едно от нещата, които изцяло зависят от потребителя! Важно е тя да се състои от поне 16 символа (знаци, букви и цифри) и да я запомните, тъй като в платформите не ги съхраняват в полетата с информация за профила ви и не могат да я възстановят.

Важно: Никога не използвайте една и съща парола. За да сте максимално сигурни в избраната такава за Биткойн портфейла си, използвайте я само за него!

Биткойн портфейл

                2Използвайте двойна аутентикация

Повечето мобилни и декстоп платформи предлагат на потребителите си да използват този тип верификация на акаунта. А самият тип представлява код, състоящ се от числа, който трябва да въведете, освен паролата си. Кода получавате на мобилното си устройство, като всеки път той е генериран на случаен принцип.

                3. Резервно копие на Биткойн портфейла

Голям брой от платформите, предлагащи на потребителите си онлайн Биткойн портфейл, предоставят възможността за създаване на негово резервно копие. За целта платформата ви предоставя 12 случайни думи (в някои са дори 18 или 24), например:

spice runner car magic plane space micro catamaran pink fish salt race

В последователността от думи няма никаква смислена логика, което я прави най-добрият вариант за възстановяване на портфейла ви. Просто запишете думите някъде (препоръчително на лист хартия) и ги защитете добре.

Само си представете - може да обиколите света без нищо друго (смартфон, пари, карти…), освен тези 12 думи.

Какво представлява хардуерния Биткойн портфейл и каква защита предлага?

Както споменахме в една от предходните ни статии, ако искате криптовалутата ви да е защитена на най-високо ниво, то препоръчваме употребата на хардуерен Биткойн портфейл.

Какво представлява?

Хардуерния Биткойн портфейл е компютър, предназначен да се използва само за едно - криптиване на вашите частни ключове. С други думи - използвайки хардуерното устройство, ще “подписвате” и съответно осъществявате транзакциите си само и единствено с него. Портфейла (който е малко и лесно преносимо устройство) се свързва с компютър посредством USB кабел. Частните ви ключове се съхраняват само и единствено на хардуерното устройство, което го прави неуязвимо срещу софтуерни атаки.

Другият фактор, който прави хардуерния Биткойн портфеил най-сигурното средство за съхранение и опреиране с дигитални активи е, че при загубата или кражбата му, може да бъде възстановен!

Още при първоначалната му конфигурация се попълва карта с 12 думи (също както софтуерния). Създава се нов PIN за новото устройство, въвеждат се въпросните думи и воала - отново имате достъп до крипто съкровището си!

Bitcoinborsa.bg препоръчва да използвате всички стъпки по защита на портфейла си, било то хардуерен или софтуерен!


4 Comments

Пламен · November 24, 2017 at 6:57 am

Браво много полезна статия! Продължавайте все така с полезните съвети!

Невен · November 26, 2017 at 8:15 am

Дайте примери за хардуерни портфейли ?

    Petya · November 26, 2017 at 8:18 am

    Здравейте, Невен.
    Пример за хардуерни портфейли са: TREZOR, Ledger Nano S и KeepKey. Тези трите са се доказали пред потребителите.

Добрев · January 9, 2018 at 8:49 pm

Да,много полезна статия.Аз лично си купих Ledger Nano S и трябва да кажа ,че е супер устройство и лесен за употреба!Високо препоръчвам!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *