Фонд за злато и сребро, притежаващ четвърт милиард долара, инвестира в Биткойн, а печалбите се ре-инвестира в златни и сребърни активи. Old Mutual Gold and Silver Fund, който добави в портфолиото си ценни метали на стойност около 220 млн. долара, каза пред Bloomberg в интервю миналата седмица, че официално се е встъпил в света на крипто валутите. Фонда оперира с Биткойн от април тази година. 

Фондът, който досега е залагал на конвенционални активи, вече оперира и с Биткойн.

 

Базиран в Обединеното краство, Old Mutual Gold and Silver Fund инвестира предимно в компании, които оперират в секторите на златото и среброто - фирми, които се занимават с проучване, разработване и производство.

Управлението на самия фонд е доста динамично - балансира се между инвестициите в златни и сребърни кюлчета и акции, в зависимост от това кое от двете е с по-голяма дългосрочна възвръщаемост. Само 20% от активите на компанията са във физически метали.

Според мениджъра на фонда - Нед Нейлор-Лейланд, компанията може си позволи да пренасочи 5% от инвестиционните си средства в крипто валути и по-точно - в Биткойн.

Завръщането на златото като глобална валута?

 

Цената на Биткойн отбеляза 700% ръст от началото на годината до момента, като през Март 2017 тя надмина цената на златото за първи път, около месец преди фонда да започне да участва в крипто пазара за първи път.

Според Нейлор-Лейланд, Биткойн е създаден с целта да се превърне в дигитално злато.

"Безотказната и непосредствено бърза платежна система на Биткойн решава проблемите на златото, част от който са  липсата на  делимост проблемите с трансфера и предаването", каза той.

"Вярвам, че това признаване на диференцирана форма на плащане ще доведе до дисциплинирано боравене с пари в съвременния свят, проправяйки път за завръщане на златото като глобална валута", добавя още Нейлор-Лейланд.

Спорно е дали златото ще се върне по начина, по който мениджъра на  този фонд се надява, но неговите възгледи за крипто валутата са особено оптимистични, особено в сравнение с тези на някои от неговите връстници във финансовия сектор.

Изпълнителният директор на JPMorgan, Джейми Димон, нарече Биткойн "измама", която в крайна сметка ще се срине. Междувременно изпълнителният директор на Credit Suisse Tidjane Thiam определя цифровата валута като "самата дефиниция на балон".

Ще бъде интересно да проследим как доста от големите играчи във финасовия сектор променят мнението си, особено след като цената на Биткойн продължава да нараства (в момента на писане на статията е 9378,45$), а и все повече хора започват да приемат крипто валутата повече от сериозно.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *