2017 е годината на крипто валутите. През изминалите месеци станахме свидетели на значителния прогрес на голяма част от тях, както и на създаването на стотици други такива, следващи блокчейн технологията. Към момента общия брой на всички такива е 1322, а пазарната им капитализация се равнява на $303,799,882,013.

Днес сме ви подготвили списък със седемте най-популярни и бързо развиващи се крипто валути.

Биткойн (BTC)

Първата крипто валута е създадена през 2009 година от т.нар. Сатоши Накамото, напълно анонимна личност или екип от няколко души. Биткойн има и най голямата пазарна капитализация - в момента на писане на статията премина $168,192,115,958 (а на 28.11. Биткойн премина психологическата граница от 10000$ за монета), която е с по-голям дял от съвкупността на всички крипто валути взети заедно. А те попадат под общия знаменател алткойн (от англ. alternative), тъй като са алтернативи на Биткойн.

 

Етър (ETH)

Етър е крипто валутата на Етериум, децентрализирана система, която може да осъществява т.нар. умни договори (smart contracts). През Септември 2016 Етър бива разделен на две - Етър (ETH) и Етър Класик (ETC).

Създадена от Виталиц Бутерин и пусната в експлоатация през 2015, крипто валутата Етър е вече с пазарна капитализация от малко над $46,742,541,240. Една от първите алтернативи на Биткойн, Етериум впечатлява не само с валутата Етър, но и свъзможността за неограничен брой дигитални активи. А какво са дигиталните активи и какво е тяхното значение за потребителите, както и за развитието на крипто валутите, очаквайте в последваща статия.

 

Лайткойн (LTC)

Създадената през Октомври 2011 алтернативна крипто валута, днес е с пазарна капитализация в размер на $5,358,999,061.  Подобно на Биткойн, Лайткойн е също основан на блокчейн технологията, която съдържа съвкупност от транзакции, които не могат да бъдат подправени.

За разлика от първата крипто валута обаче, Лайткойн е с ограничено предлагане от 84млн. (Биткойн е ограничен до 21млн.), като тази цифра има способността да се увеличава всеки ден.

Другата съществена разлика е времето за осъществяване на транзакция. При Лайткойн то е само 2 минути, което го прави изключително удобен за бързи транзакции с малки суми (пазаруване, малки преводи и пр.).

Лайткойн

 

Монеро (XMR)

Стартира през Април 2014, първоначално под името BitMonero. Води историята си като разклонение след форк на Bytecoin.

Монеро е известна в света на крипто валутите като една от най-конфеденциалните такива, благодарение на "ring signature" алгоритъма, създаден от Грегъри Максуел, един от разработчиците на Bitcoin Core. В момента е с пазарна капитализация от нас $2,954,661,474.

Монеро

 

Рипъл (XRP)

Създаден през 2012 от стартъп, базиран в Сан Франциско, Рипъл представлява система за разплащане, отново базирана на блокчейн технологията. Системата работи както с крипто валути, така и с фиатни такива, а също и със суровини.

Изградена е по такъв начин, че да позволява на потребителите да извършват превод на средства в реално време.  Една от институциите, използващи Рипъл, е националната банка на Абу Даби, най-основно за международни транзакции. Пазарна капитализация - $10,654,852,637.

Рипъл

 

Догекойн (DOGE)

Първоначално създадена на шега през Декември 2013, към днешна дата Догекойн се радва на истинска популярност и множество последователи (особенно сред аудиторията на известния сайт за забавление 9gag).

Създадена от Били Маркъс, крипто валутата се ползва най-често за дарения и поощряване на потребителите във форуми. Само до средата на 2015 година, 100 млн. Догекойна са били в обръщение, а с всяка следваща година броя им се покачва с 5256 монети. Пазарна капитализация - $258,868,533.

Догекойн

 

Даш (DASH)

Създадената през Януари 2014 година крипто валута, първоначално известна с името XCoin,  последвано от DarkCoin. Създателите й бързо осъзнават, че второто има често води до асоциация с т.нар. dark web и я преименуват на Dash (digital cash). Само два дни след даване на старта са изкопани 1.9 млн. монети, което е 10% от всички възможни.

Даш е смятана за една от най-лесните за боравене крипто валути. Преди броени дни Даш достигна най-високата си стойност до момента ~720$ за монета, което е малко над 70% увеличение спрямо началото на месеца.

Интересен факт е, че от Даш обявиха създаването на пилотна програма - KuvaCash, целяща да улесни транзакциите в Зимбабве - страната, в която крипто валутите се оказаха спасение в много направления. Пазарна капитализация - $364,626,000.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *