Легендарният милиардер и инвеститор в хедж фондове, Майкъл Новограт заяви, че може и да има балон в Биткойн в определени региони, но сама по себе си крипто валутата не е измама.

Както по-рано миналата седмица CNN съобщи, Новограт отбеляза, че Биткойн и крипто валутите като цяло могат да се превърнат в най-големия балон на всички времена.

"Смятам, че това ще е най-големия балон в дългосрочен план. Нека бъдем честни, това е балон и има доста измами, замесени в него. Има тонове проекти, които очакват финансиране.  Някои от тях дори получават заветните пари, макар и да изглеждат напълно като Понци схема", казва Новограт.

Милиардера подчертава, че в миналото е имало много "балони" около иновативни и революционни технологии, като Интернет. Балонът на Дот-ком, например, надцени тогавашните стартиращи проекти със значителни маржове, продаващи за милиони долари, притежаващи само домейн или онлайн бизнес.

Но Интернет сам по себе си не е балон. Той трансформира всяка индустрия в света, като революционизира комуникацията и обработката на данни. Имало е балон около Интернет, ясно демонстриран от епохата на Дот-ком, но самата технология никога не е била такава, нито измама или пък схема.

Ерата на Дот-ком, заобикаляща Интернет като технология, е много сходна на тази с Биткойн. Съществуват много измамни компании в рамките на пазара на крипто валути и проекти, които структурно функционират като Понци схеми, но има и няколко проекта, които истински допълват Биткойн, като предлагат технологии или решения, които понастоящем липсват в блока на първата крипто валута, като Етериум.

"Исторически погледнато, мания или балон се случват около неща, които фундаментално променят начина, по който живеем. Ако това е железопътният балон или интернет балонът, то те наистина промениха начина, по който живеем ", каза Новограт.

 

Освен това, както показват неотдавнашните проучвания на Citigroup, ако някои анализатори решат да опишат Биткойн като балон, практически всяка технология, компания и актив, които демонстрират значителни печалби, са балони. През последните две десетилетия анализаторите заявиха, че Amazon, Tesla и Facebook и други са чиста форма на балон, само защото скалират бързо.

В проучване Citigroup подчертава, че ако Биткойн се счита за балон, то всичко останало е такова.

 

В региони като Южна Корея, третия по големина пазар на Биткойн след САЩ и Япония, се формира краткосрочен балон поради тенденцията на традиционния финансов пазар на страната да инвестира във всеки популярен актив, който се повишава с експоненциален процент. Основателят и главен изпълнителен директор на Kirbot Тони Лиу заяви в интервю за Натаниел Попърс, че южнокорейски инвеститори са склонни да "се присъединят към партията", след като други инвестират.

През последните няколко седмици деца и тийнейджъри в южнокорейския пазар на Биткойн, са закупили крипто валута със средствата на родителите си без разрешение и в крайна сметка са претърпели големи загуби, когато цената на въпросната се коригира.

Инвеститори на средна възраст, които нямат основни познания по отношение на крипто валутите и бизнеса, са започнали да инвестират в Биткойн от чисти спекулации, без да се съобразяват с бъдещата тенденция на растеж на валутата и нейния случай на използване.

В средносрочен и дългосрочен план тези краткосрочни покупки и малки балони ще се разсеят чрез корекции на цените. Ако самият Биткойн е балон, той не би трябвало да издържа на големи корекции, които се появяват най-малко два пъти на месечна база, тъй като инвеститорите и пазарът не се адаптират към нарастващата му стойност. Биткойн е претърпял много корекции през деветгодишната си история и по този начин бързо се развива в по-зрял и ликвиден актив.

 

Източник на статията: Cryptocoinsnews


1 Comment

Yuki · December 4, 2017 at 9:53 am

Лично, според мен, е… и 1 ден ще се спука, много яко… Някои ще са си направили парите, а повечето ще са ги загубили…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *