В последните дни усилено се коментира дали Биткойн е балон или не, защо хората инвестират в него и защо изобщо инвестират, вместо да се възползват от свободата, която крипто валутата дава? Разбира се, при неимоверно ескалиращите цени, на които станахме свидетели през последната седмица, нормално е да запазите така ценния си дигитален актив, вместо да купувате вещи или да се разплащате с него.

Но нека се замислим какво всъщност ни дава Биткойн и блокчейн технологията като цяло.

Забележка: статията и изложените в нея доводи се отнасят само до Законодателството на Република България.

Нека започнем. Сигурно на не малък процент от вас се е случвало да се събудите една сутрин и с изненада да откриете, че банковата ви сметка започва с "-". И така вчера разполагайки с 11.000лв., днес се оказва, че средствата ви са замразени и нямате достъп до тях.

Реалната сума, заради която сметката ви е замразена може и да е 200лв., но това не пречи на частния съдебен изпълнител да ограничи достъпа до всичките ви средства докато не заплатите дължимото, а също и докато го докажете и най-вече - докато преминете през цялата процедура с всички документи (което може да отнеме и цяла работна седмица). Едва тогава ще имате достъп до средствата си, а през останалото време... разчитате на алтернативи.

Защо крипто средствата ви не могат да бъдат "замразени", както случая, за който разказахме по-горе? Просто е. Всички дигитални валути са децентрализирани и никой няма достъп/власт/информация за това кой, къде и колко средства притежава и с колко от тях оперира. Единственото, което всички знаят, са количеството на всички транзакции и колко средства са преминали през тях. Като огромна счетоводна книга.

Някои от вас сигурно ще кажат, че това е предпоставка за търговия със забранени стоки, както и за пране на пари, в което има известна доза истина. Идеята на Биткойн и на крипто валутите като цяло, обаче е друга. Целта им е да предоставят на потребителите самостоятелност и независимост по отношение на активите ви.

Все повече хора опитаха от тази свобода, което пък доведе до широко търсене и все по-масова употреба на крипто валути в ежедневието ни. В предходна статия сме изредили какво може да си купите с такъв тип валута, както и кои са едни от най-големите компании и онлайн магазини, които приемат плащания с Биткойн.

Усетили силата и огромната мрежа от потребители и хора, които предпочитат крипто валутите пред фиатните пари, множество банкови институции се опитаха да осуетят това зашеметяващо бързо развитие.

Вчера (07.12.2017) станахме свидетели на действия от страна на българските банки, опитващи да ограничат търговията с крипто валути, като много от платформите за обмен се събудиха със замразени сметки.

Как ще продължи всичко това? Докъде ще се увеличи цената на Биткойн и ще премине ли границата от 20 000$ до края на 2017 година? Ще разберат ли банките, че много хора виждат крипто валутите като бъдещето на парите и ще съдействат ли в това отношение?

Остава само да чакаме, за да разберем. Но дотогава едно е сигурно - революцията е вече налице и цялата икономическа система е пред промени, които ще оставят дълготрайни следи в историята на всяка държава.

Забележка: Статията не цели подбуда към закупуване/търгуване с крипто валути. Статията изразява мнението на автора, което по никакъв начин не може да бъде наложени, а се обосновава на проучване по повод Биткойн и предположения за неговото развитие.

Снимка: CoinTelegraph
Автор: Христина Сашева


2 Comments

just me · December 13, 2017 at 3:45 pm

Дребна грешчица: “на лице” се пише заедно.

Успех!

    Abc12 · December 30, 2017 at 11:40 am

    Благодарим Ви, коригирана е! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *