[three_fourth]

Така примамливата цена на Биткойн, която расте с бясна скорост, е и най-голямата опасност, пред която валутата е поставена. „Балон“ вече става често срещано нарицателно за много електронни валути, като че ли сривът е вече факт. Но с каква заплаха всъщност си имаме работа и колко точно „заплашителна“ е тя?

Икономическият балон представлява схема, при която цената на даден актив се увеличава изкуствено, заради голям брой спекулации (надуване на балона) и накрая се срива за кратък период (спукване на балона). Това явление най-често се наблюдава при нереалистични очаквания за увеличаване цената на актива в бъдещето, причинени от неправилен анализ (моментното търсене и курсът на цената в определен минал срок се смятат за доказателства за бъдещото „поведение“ на актива).

Образуването на балона започва с увеличено спекулативно/инвестиционно търсене, което не може да бъде покрито от моментното предлагане. Търсенето продължава да расте за даден период от време, като достига пика си. В този период расте и предлагането.
[/three_fourth][one_fifth_last]

Спекулация е термин, който обуславя влагането на сума пари с цел висок процент на печалба. Специфичното на спекулацията е високият риск от загуба, за разлика от сравнително ниския такъв при инвестиране (и сравнително ниският процент на печалба). Голяма част от дългосрочните инвестиции могат да бъдат считани за спекулации, заради високите рискове, които крият.

 

При спекулациите се търсят промени в цената във времето, а не в мястото. Активите се купуват с цел задържане и препродаване, а не с цел използване.

 

NB! Рискът и при инвестициите, и при спекулациите МОЖЕ да бъде анализиран и премерен.

[/one_fifth_last]

Моментът на крах настъпва, когато предлагането е най-високо и вече надминава търсенето и/или когато част от притежателите на актива усетят „заплахата“ и започнат да продават. Цената спада рязко, което плаши инвеститорите и те бързо продават активите си. Това намалява стойността допълнително и предизвиква ефекта на снежната топка. Така балонът се спуква с бърз и рязък спад в цената.

Въпросът е, доколко Биткойн отговаря на описанието по-горе? Ще разделим показателите като червен, жълт и зелен флаг:

Активите, които са попадали в “капана” на спекулативния балон, са купувани предимно с цел задържане и препродаване. Според проучване на фейсбук групите BitcoinBulgariaHelp и R&S Investment Group, хората масово купуват Биткойн с цел инвестиция (44,9% от участниците в проучването), много хора използват електронните валути предимно, като доходоносно средство, чрез игра на борсите (20,5%), а като разплащателно средство го използват 18% от гласувалите. Също така 11,5% от хората печелят чрез копане, и 5,1% - чрез други методи.

Макар и недоразвит като валута, Биткойн вече се използва и за платежно средство. Но все пак, резултатите от проучването не са много оптимистични. Добрата новина е, че все повече места приемат разплащане с криптовалути.

Цената на актива се вдига бързо и постоянно. Няма две мнения, че цената на Биткойн се вдига с главоломна скорост (от началото на годината цената на валутата е нараснала с повече от 700%), но за разлика от графиките на цената на много минали спекулативни балони, цената на Биткойн не се качва постоянно.

Манията по лалетата

Манията по лалетата

Балонът на недвижимите имоти

Балонът на недвижимите имоти

Диаграма на цената на Биткойн

Диаграма на цената на Биткойн

 

Според „финансовите закони“, актив, който дълго време е вървял нагоре, в някакъв момент претърпява срив и се връща към дългосрочните си средни цени. Това важи и в обратна посока, за активи, чиято цена пада постоянно за дълъг период. Биткойн никога не е имал дългосрочна средна цена. Той е все още нов актив, чиито средни стойности още не са установени.
Предлагането на продукта расте и надминава търсенето. Биткойн не е „обикновен“ продукт, чието предлагане може да расте до безкрай. Една от „силните страни“ на валутата е фактът, че е ограничена (21 000 000 Биткойна), от които вече са „създадени“ почти 17 000 000. Така че, да, предлагането на валутата продължава да расте, но с много по-бавни темпове и е наближило своя максимум.
Спукването на балона може да настъпи поради продаването на актива от група инвеститори. Да, това е риск при всеки продукт, чиято цена не е (близо до) „равновесна точка“.

Това са основните показатели, но все пак, всеки балон си има особености и променливи. Както може да видите и сами, въпросът дали Биткойн е балон, е много по-спорен, от това дали той е пирамида. Електронната валута има някои сериозни отличителни черти на балон, но и се крепи здраво от факта, че е ограничено количество. Голямо значение би имало и това, колко бързо Биткойн ще стане “истинска”, широко използвана валута. За сега, трябва да се съгласим, че той е едновременно една гениална система и опасна инвестиция.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *