В края на всяка календарна година, ние хората, сме свикнали да теглим чертата и да претеглим плюсовете и минусите на вече изминалите 365 дни.

Това смятаме да направим и ние, екипа на Биткойн Борса България. В следващите редове ще дадем гласност на вече отминалите важни събития от света на крипто валутите, какви цели сме си поставяли и постигнахме, какво ни предстои през 2018 година и пр.

Но всичко с реда си. Нека стартираме с обзор на нестихващата буря, която като вихрушка ежедневно променя пейзажа на крипто картата.

Кои бяха значимите събития на 2017-та?

Станахме свидетели на няколко форка на най-популярната и търсена валута - Биткойн. На 1 Август 2017, при блок 478559, се появи Биткойн Cash. Целта на форка бе да ускори транзакциите, както и лимита от памет на блока до 8МБ.

2017 for Bitcoin

На 25 Октомври 2017, отново след форк се появи нов Биткойн - Gold. Това се случи при блок 491407.

През Ноември тази година, общността, стояща зад първата крипто валута, отново бе разделена от смут и спекулации. Този път заради т.нар. SegWit2X форк, целящ да увеличи паметта на всеки блок до 2МБ. Насрочен за 16 Ноември, той така и не се състоя. По-късно през месеца бе обявена датата 28 Декември, като около нея, както и около екипа от разработчици на SegWit2X се появиха безброй неясноти и въпросителни.

Но дори и около многобройните спекулации, подставените лица, изказващи своя негативизъм по повод крипто валутата и нейното скалиране, Биткойн продължава да бележи нови рекорди. Стартирал от малко над 1000$ на 01.01.2017, през Декември т.г., Биткойн успя да премине рекордните 20000$, дори и за кратко.

Според много от експертите, включително Майкъл Новограт, Ричърд Брансън, Бил Гейтс и други, 2018 определено има какво да ни покаже по отношение на крипто валутите.

Нека не забравяме и за фючърсните договори, които първите борси на Америка - Cboe и CME Group обявиха и добавиха в портфолиата си.

Но дотук с Биткойн, нека разгледаме и другите важни събития от отминаващата си година.

В недалечен Беларус обявиха крипто валутите (е, засега само Биткойн) за легален финансов актив. Президентът на страната - Александър Лукашенко също така позволи и легализира ICO-тата, умните договори, както и разработките в сферата на блокчейн технологията.

Подобно на Zug в Швейцария, известен още като crypto valley, правителството на Беларус планира да изгради и подпомага екосистема, създаваща и търгуваща с дигитални валути. А какво да кажем за гражданите на страната - те от своя страна могат да бъдат напълно спокойни, тъй като няма да плащат данъци нито за добива, нито за търгуването с крипто валути и то чак до 2023 година!

При обща пазарна капитализация от $547,998,568,169 (към 28.12.2017)  за всички крипто валути, както и общ брой от 1376 разновнидности на монети, крипто пазара е тук, за да остане!

Със сигурност има още много събития и нововъведения, постигнати през 2017 година, за които си струва да се говори, но сега е време да ви разкажем малко повече за нас и как премина годината ни.

Проекта Биткойн Борса България бе стартиран в началото на 2017 година. След месеци разработка с цел надеждност и устойчивост на системата, платформата заработи на 23 Октомври 2017.

От тогава до момента се радваме на не малка база от регистрирани потребители, както и на множество успешно резлизирани сделки. Целта ни - да улесним достъпа до Биткойн, посредством търгуването му срещу левове, бе постигната. Една от функционалностите, с коята наистина се гордеем е възможността потребителя сам да избере за колко точно да продаде своите Биткойни, или по-просто казано: може да изберете % стойност (100% би била текущата стойност на Биткойн, а ако искате повече - то въвеждате да речем 110%) или твърда стойност - примерно 20000лв. Това неимоверно улеснява потребителите ни и избягваме не рядко срещания проблем при забавяне да не получите толкова, колкото сте видели в момента на обявяване на сделката.

Разбира се, платформата разполага с много на брой функционалности, всички от които имат за цел да направят цялостния процес лек и бърз.

В интервю пред камерите на Bloomberg TV Bulgaria, основателите на проекта - Иван Петков и Крум Чешмеджиев обясняват повече за това как се процедира със сайта и какви са гаранциите, които платформата дава.

Тъй като не обичаме да свиваме обхвата си само до устройствата, решихме да стартираме и с организирането на срещи на крипто ентусиасти от цялата страна. С помощта на Фейсбук групата bitcoinBulgariaHelp през Декември се проведоха срещи в няколко големи български града. Повече за срещите може да научите тук.

Среща София

За новата година сме планирали въвеждането на още крипто валути за търгуване срещу фиатни пари, като ще започнем с Етериум. Възнамеряваме също така да разработим функционалност и за P2P фиатни  разплащания, с която още повече да улесним транзакциите между отделните потребители.

Предвидили сме също и разрастване на партньорската ни мрежа, чрез което да донесем още добавена стойност за нашите потребители.

Плановете ни включват разрастване и все по-голяма популярност, чрез което да дадем възможност на все повече българи (а в бъдеще планираме и достъпване на международни пазари) да имат възможността да се докоснат и да станат част от необятния крипто свят.

На своите потребилтели, както и на всички крипто ентусиасти пожелаваме една светла, мирна и изпълнена с успешни сделки 2018 година!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *