През последните месеци на вече изминалата 2017 година все по-често започнахме да чуваме понятието "блокчейн", както и неговото присъствие в множество технологично революционни проекти.

Днес решихме да обърнем повече внимание на тази технология, какво представлява, за какво се използва и какво е нейното бъдещо развитие.

Нека започнем с кратко разяснение какво точно представлява блокчейн.

Същността на блокчейн технологията представлява метод за съхранение на информация в компютърна мрежа чрез непрекъснато растящ списък от записи. Всички транзакции, които са извършени в мрежата на дадения блокчейн, биват групирани в блокове, които са удостоверени за време и всеки блог е свързан с предходния. Това осигурява хронология, проследима до първия блог по веригата.

Информацията, съхранявана в блоковата верига, е напълно защитена и криптирана. Самата тя се съхранява в мрежата в разпределен вид (с физически копия върху отделни компютри) и никъде не съществува едно главно нейно копие. Това прави технологията децентрализирана, а информацията в блоковете - неподвластна на манипулации.

Създателят (или групата от такива) на технологията - Сатоши Накамото, "изкопава" първият блок, наречен "генезис блок" през 2009 година. Този блок е част от първия блокчейн в света и това събитие дава началото на първата крипто валута, позната ни като Биткойн.

Голям процент от хората все още продължават да свързват Биткойн и блокчейн и да ги смятат за едно цяло. Но това далеч не е така.

"Блокчейн се отнася за Биткойн така, както Интернет се отнася за изпращането на имейли. Голяма електронна система, върху която може да се изграждат приложения. Крипто валутата е само едно от тях" - Сали Дейвис, репортер на FT Technology.

За да добиете представа за силата на блокчейн технологията, както и какви промени би донесла тя в нашето ежедневие, в следващите редове ще ви разкрием за какво друго е приложима тя.

Блокчейн в автомобилната индустрия

Регистрацията на нов автомобил (или прехвърлянето на употребяван) често е процес, свързан със загубата на много време, както от страна на купувача, така и на продавача. Отделен е въпроса с формалната страна на сделката - всички документи, необходими за осъществяване и приключване на сделката, а също и инстистуциите, които трябва да бъдат посетени за целта. Процеса по покупко-продажбата на превозното средство също удостоверява, че то не е било конфискувано, обявено за откраднато, натрупало дългове към застрахователни компании и пр.

Прилагането на блокчейн в областта би довело до прозрачност и доверие и за двете страни.

Друг пример за добрите практики, които могат да бъдат имплементирани в сферата, е достоверността на данните. Да речем, купувайки си употребяван автомобил, вие няма как да знаете със сигурност неговото минало, изминатите километри, претърпени инциденти, история на обслужването и т.н.

Снимка: www.mahbubulalam.com

Имплементирайки блокчейн технологията, обаче, би довело до прозрачност и напълно открита история на МПС-то. Всеки участник в мрежата ще има информация за възрастта му, километража, дали въздушните възгвавници са били отваряни, кои сервизи е посещава и още информация. Представете си само - свят, в който ще знаете със сигурност, че желания автомобил е изминал действителните 120 000км 🙂

Блокчейн в сферата на здравеопазването

В не малко страни, включително и в България, злоупотребите с лекарства, клинични пътеки и като цяло - в сферата на здравеопазването, са доста често срещано явление.

С какво би помогнала блокчейн технологията тук?

Ето няколко примера:

Проследимост на медикаменти - благодарение на блокчейн може да се направи така, че всяка транзакция на медикаменти било то от производителя до определена болница, от аптечна мрежа до спешно отделение, дори от аптека до пациент, да бъде записана и проследена. Това със сигурност би спомогнало за правилното разпределение на медикаментите, както и тяхната достъпност.

Подобряване и автентичност на пациентски досиета - представете си - всеки път, когато вие или ваш близък се наложи да посети болница, то трябва да бъде придружен от куп експертизи, документи, бланки и пр. Отделен е въпроса, че не малка част от важна информация бива потулена по “веригата”. Технологията на блокчейн улеснява този процес неимоверно - всички записи се трупат в информационен архив, до който всеки има достъп и няма как да бъде манипулиран!

Блокчейн в сферата на недвижимите имоти

Технологиите в областта нанедвижимите имоти се занимават предимно с добавянето на имоти и свързването на купувачи и продавачи помежду им. Блокчей би въвел нови начини за търговия на имотите и може да даде възможност на платформите. Какви са те:

Брокерите, адвокатите и банките отдавна са част от екосистемата на недвижимите имоти. Въпреки това, Блокчейн може да установи промянав ролите и участието в сделки с недвижими имоти. Новите платформи могат да имат функции като списъци, плащания и правна документация. Намаляване броя на посредниците ще доведе до това, че продавачите и купувачите ще намалят драстично разхода си, тъй като ще си спестят комисионните и таксите, начислявани от третите страни (край на трите процента комисионна само защото са ви показали жилището). Липсатана трета страна също прави процеса по финализиране на сделката далеч по бърз.

blockchain in real estate

И тук, както при автомобилната индустрия, цялата налична информация за даден имот би била достъпна и неподлежаща на манипулации - кога е построена сградата, колко предходни собственика е имало жилището, има ли наложени запори или други правни аспекти, които по конвенционалния начин биха могли да бъдат прикрити.

Блокчейн, както често чуваме да казват, е технология на бъдещето. Новият интернет. Онази технология, която ще прмени света. Приложението й далеч не са само крипто валутите. В мрежата може да намерте много примери за успешно прилагане на блокчейн в много и различни отрасли.

Това бяха нашите примери, а вашите споделете в коментарите под статията 🙂

 

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *