Инвестиционната банка на стойност 96 млрд. долара Goldman Sachs смята, че Биткойн е новото злато, което е най-големият актив на световния финансов пазар.

Биткойн - естествена революция на фиатните пари

В доклад, изпратен до клиентите на банката, анализаторът на Goldman Sachs Зак Пандл написа, че бързото нарастване на търсенето на Биткойн е предизвикано от растящото недоволство от регулираните парични системи и сегашната банкова инфраструктура.

В дългосрочен план, когато крипто валутите станат зрели и се превърнат в основен клас активи, Пандл отбеляза, че цифровите средства като Биткойн ще имат по-ниска възвращаемост, но от друга страна ще демонстрират високо ниво на стабилност, като златото и други сигурни активи. Той написа:

"Трябва да подчертаем, че като пари, крипто валутите трябва да имат ниска очаквана възвращаемост в дългосрочен план, въпреки високата им възвръщаемост напоследък. Те трябва да се считат за такива с  ниска / нулева възвръщаемост или сходни на хедж-подобни активи, както златото или някои други метали."

Пандл обаче представи и своята негативна гледна точка относно ценовата тенденция на Биткойн  и експоненциалния темп на растеж на пазара на крипто валутата, споделяйки чувствата на експертите в областта - създателя на Етериум - Виталик Бутерин  и съоснователя Чарлз Хоскинсон.

"Общата пазарна капитализация на крипто пазара днес достигна 0.5 трилиона долара. Но дали сме ги заслужили? Колко хора, боравещи с фиатни пари, които са преминали към ползването на крипто валути сме спечелили? Колко възможности за приложение на крипто валути сме създали, които имат значителна употреба? Ниска добавена стойност за потребителя за използване на блокчейн  е добре, но след това трябва да го компенсирате по обем.

Отговорът на всички тези въпроси определено не клони към нула, а в някои случаи е доста значителен. Но не е достатъчно, за да се каже, че тези  0.5 трлн. долара са достатъчно значителни. Не достатъчно.", допълва Пандл.

Докато пазарната оценка на няколко големи крипто валути като Биткойн и Етериум може да бъде оправдана, като се имат предвид техните огромни потребителски бази и нарастващата потребителска активност, може да се постави под въпрос пазарната оценка на други крипто валути на пазара. В този смисъл описанието на Пандл за пазара на дигитални активи като "класически спекулативен балон" също може да бъде оправдано.

Но тъй като изпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн обясни в интервю за CNBC, че ако Биткойн  е естествената прогресия от фиатни пари или физически форми на пари към цифрови валути, то пазарната оценка на Биткойн може лесно да бъде оправдана.

Бланкфейн подчерта, че премахването на златния стандарт и рязкото въвеждане на системата на фиатни валути не са се приемали от отделни лица и фирми отначало. С течение на времето глобалната икономика се адаптира към системата на фиатните валутите и започна да я използва като основна форма на пари.

Биткойн може да доведе до естественото прогресиране от фиатни пари до цифрови валути, подобно на промяната от злато до американския долар.

"Преминахме доста напред с така широкото разпространение на Биткойн и неговият експонециален растеж, който честно казано не разбирам. Но ако тази технология работи, то бих казал, че това е естествено преминаване от фиатни към крипто валути", допълва Бланкфейн .

 

Източник на статията: Cryptocoinsnews.com

 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *