Един от трите основни въпроса, които президентът на Европейската централна банка ще отговори по серия от видеоклипове на 12 февруари 2018 г., е за крипто валутите и блокчейн технологията.

Марио Драги ще отговори на избрани въпроси, като дали Биткойн предлага жизнеспособна алтернатива на традиционните валути, както и коментар относно вижданията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за нейната технология, стига те да бъдат представени до вторник 23 януари 2018 г. Европейците на възраст между 16 и 35 години също така ще задават въпроси около три основни теми: възможността за нова световна икономическа криза, крипто валутите и блокчейн , икономическото възстановяване на Европа и справянето с младежката безработица.

Сесията е част от третия младежки диалог на ЕЦБ, който обикновено представлява поредица от разговори, провеждани от политиците на банката с ученици и млади хора от различни страни и произход.

Като прелюдия към сесията, ЕЦБ стартира проучване на общественото мнение в Twitter, за да попита дали Биткойн може да предложи жизнеспособна алтернатива на традиционните валути. Проучването на най-голямата банка в Европа е получило повече от 15 500 отговора след около 24 часа.

Въпреки че ролята на централните банки в света на цифровите валути винаги е била обект на дебат, становището, че те съществуват, за да се гарантира стабилност на държавните икономики, все още стои.

Нестабилността на Биткойн спечели критики на крипто валутата, че е средство за извършване на измами от хора като Лойд Бланкфейн, главен изпълнителен директор на американската инвестиционна банка Goldman Sachs. Люксембургският финансов министър Пиер Грамега също предложи Европейският съюз скоро да въведе нови правила за крипто валутите.

Ясно е, че 2017 беше решаваща година за Биткойн. Най-голямата цифрова валута поскъпна и доби популярност в световен мащаб, след като стойността й рязко се повиши, докато крипто валутите като цяло спечелиха вниманието на основните медии.

Въпреки че липсват доказателства, подобно осъзнаване увеличи приемането на Биткойн в Европа, наличните статистически данни за 2017 г. показват, че използването му като метод за ежедневно плащане в основните европейски икономики е все още минимално.

Сесията идва в резултат на неотдавнашното преустановяване на дебитните карти Visa с виртуална бариера в Европа и предложи въвеждането на регулиране в целия ЕС по отношение на тези валути. Също така си заслужава да мислим какво би могло да означава резултатът за засегнатите платци, които са в преговори с емитенти на алтернативни карти в Европа и за онези, които искат да създадат крипто-фиатна банка, която да е независима от традиционните банки.

 

Източник на статията: Cointelegraph.com


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *