Биткойн, както и останалите от  групата на основните крипто валути си спечелиха вниманието на огромна част от света през вече изминалата 2017 година. Станахме свидетели на няколко форка на първата крипто валута, на появата на стотици нови, както и на експоненциалния растеж на не малка част от тях.

Едно е сигурно - крипто валтите добиват все по-голяма важност в нашето ежедневие и са тук, за да останат.

За много хора закупуването на крипто валута е свързано по-скоро с инвестиция и надежда за многократно мултиплициране на вложената първоначална сума. Но основния замисъл, който, както Сатоши Накамото, така и основателите на останалите крипто валути, не е тази. Целта е, и винаги е била революция в разплащанията между търговци и потребители, между потребители, между бизнеси и пр.

Днес решихме да отдадем значително внимание на тази тема и да разясним защо плащайки за продукти и услуги с крипто валути е по-изгодно, отколкото плащайки с фиатни пари.

На първо място поставяме анонимността на потребителите

Покупките чрез Биткойн са дискретни. Освен ако потребителят доброволно не публикува своите транзакции, то те му никога няма да бъдат свързани с неговата лична самоличност, подобно на покупките, осъществявани само в "кеш", и не могат да бъдат проследени до него. Всъщност анонимният адрес на Биткон, генериран за потребителски покупки, се променя при всяка транзакция.

Няма трета страна

Едно от най-широко разпространените предимства на Биткойн е, че правителства, банки и други финансови посредници нямат възможност да прекъсват потребителските транзакции или да замръзват крипто сметките на потребителите. Системата е чисто партньорска (pear to pear); потребителите имат по-голяма степен на свобода, отколкото с конвекнционалните валути.

Едно от най-важните предимства - покупките не се облагат с данък

Тъй като няма начин трети страни да, които да идентифицират, проследяват или приемат транзакции, които са деноминирани в Биткойн, едно от най-големите предимства е, че данък върху продажбите не се добавя към никакви покупки. Това също така кара някои от търговците да предоставят отстъпка при заплащане с Биткойн, вместо с фиатни пари, тъй като самите те "печелят" от не-плащането на данък.

Много ниски такси за транзакции (отново)

Макар и да станахме свидетели на такса за транзакция от порядъка на 8-9 долара (без значение от трнсферираното количество Биткойн), към днешна дата таксите отново възвръщат нормалния си обем и дори има предпоставки да смятаме, че ще се сведат дори до още по-нисък минимум.

Стандартните банкови преводи и покупките от чужбина обикновено включват такси и разходи за осъществяване на покупката. Тъй като сделките с Биткойн нямат междинни институции или участие на правителството, разходите за извършване на сделки са много ниски. Това може да бъде голямо предимство за пътуващите. Освен това, всяка транзакция с Биткойн се извършва много бързо, премахвайки неудобствата от типичните изисквания за разрешение и периодите на изчакване.

Мобилни плащания

Както при много онлайн платежни системи, потребителите, притежаващи Биткойн могат да плащат със своите монети навсякъде, където имат достъп до Интернет. Това означава, че купувачите никога не трябва да пътуват до банка или магазин, за да купят даден продукт. Въпреки това, за разлика от онлайн плащанията, извършени посредством традиционните банкови сметки или с кредитни карти, с Биткойн не е необходима лична информация за извършване на каквато и да е транзакция.

Възможността предвидената сума за покупка на даден предмет/услуга да се увеличи

И на последно място, но  не и по важност трябва да отбележим, че осъществявайки плащане с Биткойн би могло да ви донесе освен всички по-горе изброени предимства, и увеличаване на дивидентите ви.

Какво имаме в предвид? Ако сте решили да си закупите нов смартфон на стойност 1000лв и сте отделили сумата във фиатни пари, то тя ще си остане 1000лв 🙂 Но ако закупите Биткойн с тези 1000лв, възможността да се сдобиете с нов смартфон и да имате остатък от тази сума, никак не е малка.

В заключение отново ще добавим, че целта на създаане на крипто валутите не е само с инвестиционна цел и бърза и лесна печалба. Тяхната цел е да дадат свобода на гражданите в различните дъжави, бързина на транзакциите и липсата на трета страна. 


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *