Имулативността, прозрачността и отстраняването на посредниците са едни от най-ценните атрибути на Блокчейн технологията, която все по-усилено си проправя път в много отрасли.

Да може да следят процесите, стоките и услугите в разширените вериги на комуникация е развитие, което е станало много важно за социалните и търговските аспекти на човешкото съществуване. Тъй като международната търговия и логистиката продължават да се разширяват, понастоящем се разработват по-ефективни методи, които да позволят ефективното предоставяне на услуги и трансфера на стойност, но все още съществуват известни ограничения, което налага прилагането на Блокчейн, което пък би позволило прилагането на неговите присъщи свойства.

Изпълнителен директор на Netcoins, Майкъл Вогел казва на CCN, че основното ограничение на всяка логистична система е човешкият компонент. Според Вогел, независимо дали става въпрос за въвеждане на данни, одитиране или грешки, всички процеси, които включват човешка намеса, създават възможност за закъснения или грешки. Всъщност това е причината, поради която VISA Europe изследва идеята за използване на Биткойн и Блокчейн технологията зад кулисите, за да подобри уреждането на вътрешните фондове (за да подобри времето за реагиране и точността).

"Блокчейн е перфектният инструмент за логистика, защото отвежда традиционната база данни до следващото ниво, неподлежащи на промяна записи, което е идеалено за одитиране и не може да се прилагат манипулации", казва Вогел.

Той също отбелязва, че отчитането на счетоводството като част от логистиката, може да бъде неимоверно улеснено благодарение на Блокчейн и възможността за концепцията за счетоводна отчетност "тройна книга", идея, при която се съхранява трета счетоводна книга, базирана в блок-верига, заедно с всички финансови отчети. Това позволява незабавен одит, за разлика от традиционната практика на тримесечните прегледи.

"Веднага щом блоковите мрежи започват да правят първите си стъпки на масовия пазар, те ще спестят на международната търговска индустрия най-малко 50 милиарда щатски долара годишно. Блокчейн технологията може да спести на логистичната индустрия с огромните  500 милиарда щатски долара годишно в световни разходи, заедно с други ползи, които идват по пътя", казва главният изпълнителен директор на Джон Монарх в ShipChain.

Монарх обяснява, че свързаните устройства, въртящи се около Интернет на Всичко (IoE), се нуждаят от по-високо ниво на сигурност. Той отбелязва, че технологията Блокчейн е безспорно най-доброто решение в това отношение, тъй като осигурява най-добрата защита чрез разпределени счетоводни книги, разширено криптиране, интелигентни договори и намалени посредници. В резултат на това ще се справят с корупцията, кражбата, таксите и проследяването.

Логистичният сектор използва най-много хора в света и тъй като този сектор се разширява повече от хилядолетия, той изисква иновации за мащабиране и поддържане на практичност за растящото население.

Къде още може да бъде приложена Блокчейн технологията? Споделете в коментарите.

Източник на статията: Cryptocoinsnews.com

 


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *