Парите, такива каквито ги познаваме, водят своето начало от далечен Китай. Появата им се обяснява с необходимостта от по-гъвкаво платежно средство от тромавите медни монети, като процеса стартира през VI век под управлението на династия Тан.

Още тогава света е знаел, че търгуването на обменни начала (бартер), както и пренасянето на ценни метали - злато, сребро и пр., е процес, който рано или късно ще еволюира.

Към 1900 г. повечето от индустриалните нации вече използват под някаква форма само златен стандарт, като пускат в обращение книжни банкноти и сребърни монети. Частните банки и правителствата по света започват да натрупват златото и среброто в съкровищниците си, а да се разплащат с банкноти, като така се проявява Законът на Грешам. Това не става едновременно в цял свят, а спорадично, най-вече по време на война или финансова криза, като процесът започва в началото на 20 век и продължава до края му, когато са въведени т. нар. фиатни пари.

За справка - към 2014 нито една страна в света не се придържа към системите на златния или сребърния стандарт.

Какво обаче се случва през 2009 година? Никому известния тогава Сатоши Накамото дава началото на еволюция, която е на път да промени света, а и от части вече го прави.

С появата си, първата крипто валута - Биткойн, не печели много симпатизанти или кой знае каква популярност. Само хората, тясно интересуващи се от дигитализиране на познатите ни до тогава пари, са знаели какво представлява една децентрализирана система, каквато е Блокчейн технологията, какви са предимствата и какъв огромен потенциал имат взети заедно.

Но това се променя с течение на последващите години. Възможността да плащаш на някого без трета страна, премахването на манипулативните действия от страна  на правителствата и центалните банки, ниските такси… всичко това започва да стига до ушите на все повече и повече хора.

Все повече граждани на света осъзнават, че имат свобода, която никога до преди това не им е била представяна. Свободата да сами да си бъдат “банка” - да получават и изпращат средства за минути с наистина ниска такса, без значение дали ответната страна е на 20 или 2000км, да плащат за стоки и услуги бързо и сигурно, а също и да инвестират.

С оглед на пазарния дял, които крипто валутите притежават към днешна дата, а той е $467,481,692,429, спокойно може да се твърди, че фиатните оари определено имат от какво да се “притесняват”.

Както главният финансов стратег на Deutsche Bank - Джим Рейд смята, царството на фиатните пари е сериозно застрашено от крипто еквивалента им и съвсем скоро вторите могат да вземат Короната на финансовите пазари.

Светът е ставал свидетел на множество нововъведения, някои от които предивзикаха истинска революция - двигателя с вътрешно горене, компютрите, Интернет, а сега - и крипто валутите.

Навярно в недалчченото бъдеще този вид "пари" ще бъдат част от ежедневието на всеки гражданин, ще се разплащаме само посредством тях, а книжните пари, те навярно ще бъдат само част от учебниците по история.

А вие какво мислите по темата? Смятате ли, че фиатните пари са преди своя зенит и кога ще преминем изцяло към виетуални валути? Споделете в коментарите!

Автор: Христина Сашева


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *