Сигурна съм, че на много места вече сте прочели „Биткойн е пирамида/балон, защото еди кой си, който е еди какъв си, така каза.“ И разбира се, мненията на експертите са полезни, ако се използват „правилно“, но могат да бъдат дори и вредни за хората, които нямат богато икономическо познание и/или образование и разбират думите „пирамида“ и „балон“, само като опасни митични същества, от които е по-добре да стоим далеч. Самите мнения пък се приемат на сляпо доверие, като закон. В този ред на мисли, първата стъпка към анализиране на Биткойн е определяне характеристиките на „пирамида“ и „балон“.

Анализът обаче не е лека работа. Той изисква подробно описание и разсъждение, за това в тази статия ще съпоставим валутата само с пирамидна схема. Въпросът, дали Биткойн е балон, заслужава своя собствена статия, която може да очаквате скоро.

Финансовата пирамида, както предполага и името й, е пирамидообразна схема с връх (създателят, първоначалният работодател, А) и разклонения (всички останали членове, които са едновременно изпълнители и работодатели). Създателят (А) трябва да намери друг/и потенциални членове, които да инвестират определена сума пари (да ги наречем B, C, D...). За тези пари, те получават правото да продават или, с други думи казано, те трябва да търсят нови инвеститори. За всеки човек, който инвестира чрез тях, те получават малка печалба. Всеки член на пирамидата може да се разглежда и като връх на негова собствена пирамида (на разклоненията, започващи от него).

Логично, за да си възвърне поне вложените пари, всеки член трябва да добави определен брой нови членове в пирамидата (например 10). Пирамидните схеми създават впечатление, че чрез влагане на парите, се печелят пари.

Но пирамидите растат много бързо. Ако използваме примера от по-горе и създадем пирамида, в която всеки член си е възвърнал инвестицията (без да е спечелил пари), то на първото ниво ще стои 1 член (създателя А), на второто ниво – 10 (B, C, D, E...), на третото – 100 и така нататък. Едва единайсeто ниво, само по себе си, би имало повече членове, отколкото е населението на планетата Земя. А междувременно дори не е продаден истински продукт или услуга, не е извършена истинска инвестиция.

Пирамидата сама със себе си доказва, че някои членове със сигурност ще загубят пари, а останалите ще спрат да печелят (ако изобщо са стигнали до този етап). Сигурна е единствено печалбата на създателя А, като се смята, че губещите обикновено са 90% от участниците.

Звучи лесно и очевидно, но измамите много пъти са добре скрити, зад „продукт“ без реална стойност (например флаери). Други замаскирани пирамиди са някои верижни писма, в които от получателя се иска да преведе минимална сума пари на човек от списъка, който му е изпратен. След това трябва да изтрие първото име от списъка, да въведе своето собствено и да изпрати писмото на други 10 души. Няма гаранция обаче от къде реално идва писмото, кои са хората в него и къде отиват парите, нито пък, че получателят ще получи каквато и да е печалба.

Финансовата пирамида е централизирана. Дори създателят на Биткойн не притежава творението си (макар и вероятно да има голямо количество от него). Идеята на криптовалутата е да е децентрализирана, което би могло да бъде доказано с абсолютната прозрачност в кода и начина на действие.
Изисква се парична инвестиция. Никой инвеститор не е бил „принуден“ да инвестира във валутата, нито пък пряката инвестиция на пари е единственият начин да се сдобиете с нея (копане, получаване на хонорар в Биткойни). И ако това не е достатъчно - Биткойн не е създаден като инвестиция, той е направен да бъде получаван и използван.
Обещава се лесна печалба. Макар Биткойн да е получил облика на „златната кокошка“, никой не може и не се опитва да „обещава“ сигурна печалба. Също така, трябва да се спомене, че разглеждан като инвестиция, той крие своите рискове (част от които ще разгледаме в статията „Балон ли е Биткойн?“).
Задачата, на всеки член, е допълнително популяризиране на пирамидата. Притежанието на Биткойн не ангажира с нищо притежателите.
Не се продава „реален“ продукт. Малко е трудно да се каже, до колко „реална“ е една измислена валута, но в крайна сметка стойността й идва от търсене, предлагане и използване, както на всеки артикул. С други думи, колкото по-широко се използва – толкова по-“реален“ е Биткойн.
По-нагледно, стойността му може да се разбере, ако го разглеждаме като ваучер за любимия ни магазин. Сам по себе си, ваучерът не е нищо повече от едно парче картон, но това което му придава стойност е фактът, че магазинът го приема като платежно средство.
Много скрити пирамидни схеми могат да бъдат познати по това, че от „продуктът“ трябва да се вземе голямо количество наведнъж. Купувачът сам определя количеството Биткойн, което да закупи.

Пирамидите са сложни механизми, прикривани по много различни начини, но основата им е една и съща, с малки промени. Мога да продължавам списъка с фактори до безкрай, но не мисля, че това ще доведе до някаква полза, защото механизмът на Биткойн напълно се различава от основите на пирамидата и мога с чиста съвест да застана зад тезата, че Биткойн не е пирамида, без да се налага да задълбавам излишно.

Важно! Механизмът на валутата сам по себе си не цели вреда на никого, НО всъщност се оказва удобен инструмент за различни пирамиди, заради анонимността, която адресите осигуряват (по същата причина, по която е и широко разпространено платежно средство в Deep Web). Следователно, доверете се на валутата, но не вярвайте на хората и си отваряйте очите на четири, защо и кога ви искат да платите чрез нея, за да не станете жертва на трикове, подобни на верижните писма.


2 Comments

Невен · February 7, 2018 at 2:30 pm

Какви са тия верижни писма ?

    BitcoinBorsa.bg · February 7, 2018 at 2:46 pm

    Здравейте,
    Ето къс отговор. Ето и дълъг отговор. С мои думи: вид спам, който те подтиква към някакво (излишно, безсмислено, пагубно) действие.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *